Поиск по этому блогу

вторник, 27 апреля 2010 г.

«ДАРтеплоцентраль» звітує: виклики складної зими подолали успішно

Енергогенеруюча компанія «ДАРтеплоцентраль» одна з перших крупних теплопостачальних компаній країни відчинила 21 квітня свої двері перед журналістами, щоб наочно продемонструвати, в яких умовах і з якими новими цілями теплопостачальники лівого берега Києва завершили цей складний опалювальний сезон 2009-2010.
Журналісти центральних і регіональних ЗМІ мали нагоду побувати безпосередньо на виробництві і побачити на власні очі, як працює злагоджений механізм Дарницької ТЕЦ, завдяки якому понад 300 тисяч жителів столиці мали взимку безперебійне тепло- і електропостачання. Зокрема, працівники ЗМІ побували в турбінному відділенні теплоцентралі і також побачили, як функціонує центральний щит управління енергозабезпеченням мікрорайонів столиці, і як працює реконструйована градирня ТЕЦ. Під час екскурсії підприємством, на запитання журналістів відповідав начальник виробничо-технічного відділу ЗАТ «Енергогенеруюча компанія «ДАРтеплоцентраль» Петро Берещук.
Після оглядин території підприємства відбулася прес-конференція голови правління ЗАТ «ЕК «ДАРтеплоцентраль» Юрія Коляди. Він коротко окреслив основні завдання розвитку підприємства на найближчий час. Зокрема, щодо модернізації, реконструкції та збільшення встановленої потужності ТЕЦ до 2020 року – до цього часу планується ввести в дію 3 блоки парогазових установок потужністю по 47 МВт.
Серед поточних планів – активна заготовка стратегічних запасів палива (вугілля і мазуту) на наступний опалювальний сезон. Унікальність ЗАТ «Енергогенеруюча компанія «ДАРтеплоцентраль» полягає в тому, що підприємство може працювати на трьох видах палива: на природному газі, кам’яному вугіллі антрацитової групи і мазуті (використовується як резервне паливо для пікових водогрійних котлів та в якості «підсвітки» для вугілля). Це має суттєве значення з огляду на кон’юнктурність газового ринку та дію факторів щодо газопостачання, які не залежать від теплоцентралі.
Одною з головних проблем галузі є відсутність державного бюджету на 2010 рік, і невідшкодування підприємству різниці в тарифах між фактичною вартістю послуги та її собівартістю. Як зазначив Юрій Коляда, за 2009 рік підприємству відшкодували тільки 60% суми по різниці в тарифах.
Крім цього, великою проблемою є низькі тарифи, які покривають лише 52% собівартості послуги. Тарифи на теплопостачання в Києві є найнижчими в Україні. Разом із цим, рівень оплати населенням послуг становить 90-92%, що абсолютно не задовольняє теплопостачальників. Юрій Коляда зазначив, що «ДАРтеплоцентраль» не має прямих угод із населенням, а має договори з ЖЕКами, і саме через ЖЕКи і відбувається оплата послуг із теплопостачання. Саме ж підприємство не може здійснювати вплив на тих споживачів, які не сплачують за отримані послуги. На думку голови правління, дуже важливим є прийняття «комунальної Конституції» - Житлового кодексу, який би чітко регламентував правила надання і оплати комунальних послуг і врегулював би стосунки виробників і споживачів тепла.
Довідка
ЗАТ «Енергогенеруюча компанія «ДАРтеплоцентраль» займає чільне місце в енергетичному комплексі Києва. Побудована в 1954 році, і є найстаршою з нині діючих теплоелектроцентралей Києва.
Ключові показники підприємства:
-встановлена електрична потужність – 160 МВт, теплова потужність – 1228Гкал\год
-обладнання: 2 турбогенератори потужністю 50 МВт та один потужністю 60 МВт, 5 парових котлів продуктивністю 220 т\год, 4 водогрійних котли по 100 Гкал та 2 котли по 105 Гкал
-паливо: природний газ, вугілля антрацитової групи та мазут
-територія охоплення: 1036 житлових будинків на лівому березі Києва загальною площею 4,5 млн.кв.м, а також бюджетні заклади, установи, організації і підприємства
-чисельність працюючих – 670 чоловік, середня зарплата – 3,8 тис.гривень/місяць, за останні 5 років середня зарплата зросла втричі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий