Поиск по этому блогу

среда, 22 сентября 2010 г.

Склад виборчих комісій на Чернігівщині: хто, де, скільки..

ГМ „ОПОРА” з 11 вересня проводить загально національну кампанію громадського спостереження за виборами до місцевих органів влади. Партнером кампанії спостереження в Чернігівській області є Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень.

Політичні партії

Першим етапом виборчої кампанії стало формування обласних, районних та міських виборчих комісій. Згідно постанови ЦВК від 15.09.2010 р. №355 (додатки 639-664) в Чернігівській області утворено 1 обласну, 3 міські (Чернігів, Ніжин, Прилуки) та 22 районі виборчі комісії, до складу яких увійшли представники 21 політичної партії. Керівні посади розподілено між представниками 17 політичних сил.

З 26 ТВК області 24 складаються із 18 членів, 2 – з 17 (Бобровицька та Варвинська районні виборчі комісії). Голова, заступник голови та секретар виборчої комісії в усіх ТВК є представниками різних політичних сил.

Максимальну кількість представників (по 3 особи) в регіональних ТВК всіх рівнів мають Комуністична партія України, Народна партія та Партія регіонів. Далі за чисельністю представників та географічним охопленням йдуть Партія „Батьківщина”, Українська народна партія та Партія захисників вітчизни.

Лідером в області за кількістю посад в ТВК є Партія „Батьківщина”, представники якої є головами у 26,9% комісій, секретарями – у 11,5% та заступниками голів – у 7,7%. Членами Партії регіонів є голови 23,1% виборчих комісій, Народної партії – 15,4%.

Загалом питома вага представників правлячої коаліції (Партія регіонів, КПУ та Народна партія) в загальній чисельності членів ТВК в Чернігівській області складає 50,2% (в т.ч. обласна ТВК – 50,2%, міські ТВК – 50,0%, районні ТВК – 50,3%). І хоча частка зазначених політсил в структурі керівних органів ТВК становить приблизно третину (32,1%), вони очолюють в середньому 2 з 5 ТВК (42,3%). Така ситуація певною мірою порушує принцип рівного представництва політичних сил у комісіях, проте, чи вплине вона на перебіг та результати голосування покаже час.

Протягом всієї виборчої кампанії, ГМ «ОПОРА» буде оперативно інформувати представників ЗМІ про всі виявленні порушення, які зафіксують громадські спостерігачі.

Джерело: Романенко Євгеній,
Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень

http://www.politika.cn.ua/list/ua/news/0/2741.html#

Презентації досліджень:
Структура територіальних виборчих комісій у Чернігівській області.
http://www.politika.cn.ua/list/ua/news/0/2743.html

Результати обласного опитування громадської думки щодо виборів до обласної ради
http://www.politika.cn.ua/list/ua/news/0/2744.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий