Поиск по этому блогу

среда, 20 октября 2010 г.

ВИБОРИ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ: ЦИФРИ, ФАКТИ


8 жовтня завершився черговий важливий етап виборчої кампанії з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

За результатами моніторингу цього етапу проведення місцевих виборів була проведена прес-конференція «Вибори на Чернігівщині: цифри і факти» в експертному клубі Чиста політики. Координатори проекту в Чернігівській області розповіли про особливості виборчої кампанії в регіоні.

В цілому по області процес висування кандидатів у депутати відбувався в межах чинного законодавства, і спостерігачами ГМ ОПОРА не було зафіксовано масових випадків порушень цієї процедури. Партійні конференції у більшості випадків відбувалися у відкритому режимі, із запрошенням членів ТВК та журналістів. Фактів відмови в реєстрації списків не зафіксовано.

Основні політичні постаті в областях, що балотуються на виборні посади, на цьому тижні активізували свої агітаційні кампанії. Головним чином виборча пропаганда проводиться через розміщення інформації на носіях зовнішньої реклами (білбордах та сіті-лайтах), роботу агітаційних наметів, розповсюдження різноманітної друкованої продукції (брошур, газет тощо), проведення зустрічей кандидатів з виборцями, прес-конференцій, проведення концертів, оприлюднення результатів соціологічних досліджень. Також застосовується прийом насиченого інформування виборців про роботу кандидата за допомогою основних місцевих ЗМІ.

З початку виборчої кампанії найбільш активно агітаційну роботу партії проводили в обласному центрі. Цього тижня спостерігачі зафіксували зростання агітаційної активності не тільки у містах обласного значення, алей в райцентрах та селах.

Діяльність Центральної Виборчої Комісії поки що обмежується затвердженням різних роз’яснень, що мали б деталізувати окремі норми виборчого закону та прийняттям рішень про внесення змін до кадрового складу ТВК.

Саме рішення про зміни персонального складу комісій суттєво впливають на розподіл місць у територіальних виборчих комісіях, а особливо – на поділ керівних посад у ТВК. Це ще більше збільшує диспропорцію кількості посад в комісіях між різними партіями і надалі може бути використано як аргумент для підтвердження нечесності та непрозорості виборчого процесу. Хоча й політичні сили, представники яких відмовляються від роботи в комісіях, винні в такій ситуації через безвідповідальний підхід до підбору кадрів.

В результаті змін у керівництві ТВК на Чернігівщині збільшила своє представництво серед голів, заступників та секретарів комісій лише Партія регіонів, не втративши при цьому жодного «штика».

Самі територіальні виборчі комісії загалом поки встигають виконувати усі необхідні за законодавством процедури. Водночас ТВК на сьогодні відчувають брак фінансування, мають проблеми через відсутність методично-роз’яснювальної інформації та стислі терміни проведення виборчої кампанії. Дуже різниться між собою кількість партій, що беруть участь у місцевих виборах в різних областях. Як відомо, на Чернігівщині участь у виборах до обласної ради беруть 24 політичні партії, до міської – 30. Максимальна кількість політичних сил, що прагнуть бути обраними до облради зафіксована на Львівщині (47) та Херсонщині (44), мінімальна – у Дніпропетровській (7) області. Б’ють рекорди за кількістю партій, що бажають бути представленими у міських радах обласних центрів м. Хмельницький (58) та м. Львів (51). Найменше бажаючих потрапити у Дніпропетровську міську раду (17).

Щодо кількості кандидатів на мерські крісла, то тут лідером є знову ж таки Львів (21), а очолити Рівне прагне лише 4 кандидати. Як відомо, на посаду Чернігівського міського голову претендує 10 кандидатів.

Максимально охопили ради всіх адміністративно-територіальних одиниць Чернігівської області 5 партій: Партія регіонів, «Батьківщина», Комуністична партія України, «Сильна Україна» та Соціалістична партія України. По районах області найбільшу кількість партій зареєстровано у Новгород-Сіверській (17), Козелецькій (15) та Коропській (15) районних ТВК.

Стосовно кандидатів на посади міських/селищних голів райцентрів і міст обласного значення, то максимальну їх кількість, випереджаючи обласний центр, має м. Мена, де за право очолити місто змагаються 12 кандидатів. Крісло мера Новгород-Сіверського виборюють 10 претендентів. А от бажаючих стати головою Корюківки , як і Коропа, лише 2.

Однак зрозуміло, що скільки б партій та кандидатів не балотувалися, результати голосування та розподіл місць в радах залежатиме в першу чергу від рівня популярності партій та кандидатів, а також від того наскільки чесно і прозоро пройде етап підрахунку голосів.

В кінці заходу експертами ГМ «Опора» було наголошено на певних проблемних моментах, які можуть негативно вплинути на результати виборів і створити потенційні умови для зловживання. По-перше, це децентралізований друк виборчих бюлетенів і низьке фінансове забезпечення цього процесу. По-друге, це надане законом право територіальним виборчим комісіям скасовувати рішення про реєстрацію кандидатів в депутати і кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови не пізніше 22 години дня, що передує дню голосування. Зважаючи на партійний склад комісій та їх керівництва, ця норма може стати потенційним інструментом для заняття з виборів «незручного» кандидата в любий момент перебігу цих виборів.

Наразі в Чернігові склалася ситуація, коли один з кандидатів на посаду міського голови від «Сильної України» Микола Михалевич отримав два попередження від міської ТВК за скаргами, поданими до комісії юристом іншого кандидата, діючого міського голови Олександра Соколова. Підстави для винесення попередження, які були наведені в скаргах, не є трактовані однозначно.

В цьому контексті необхідно відмітити, що О. Соколов був висунутий кандидатом на посаду міського голови Партією Регіонів. Головою міської територіальної виборчої комісії є Т. Полуященко, яка також представляє Партію Регіонів.

Протягом всієї виборчої кампанії, ГМ «ОПОРА» буде оперативно інформувати представників ЗМІ про всі виявленні порушення, які зафіксують громадські спостерігачі.

Джерело: Романенко Євгеній,
Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень

Комментариев нет:

Отправить комментарий