Поиск по этому блогу

среда, 2 февраля 2011 г.

Чернігівщина експертна: шостий сезон!



2 лютого 2011 року в експертному клубі „Чиста політика” Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень представив експертне опитування «Чернігівщина експертна 2010», яке проводиться щорічно з 2005 р.

За словами президента Поліського фонду Геннадія Максака, в цьогорічному опитуванні взяли участь 80 представників органів влади, регіональних ЗМІ, громадських організацій та політичних партій. Дослідження проводилось за рахунок власних коштів Поліського фонду. Аналізуючи зміни у суспільно-політичній ситуації на Чернігівщині, начальник аналітичного департаменту Поліського фонду Євгеній Романенко, зазначив, що за оцінками експертів провідну роль у формуванні суспільних настроїв в Чернігівській області відіграє „центр”: центральні органи влади, центральні ЗМІ та лідери політичних партій.

Органи місцевої влади на Чернігівщині у 2010 році, як і у попередні роки, продовжували втрачати рівень довіри. Цікавим є той факт, що порівняно більших „втрат” зазнає репутація представницьких органів влади.

Лише половина експертів відзначила негативні тенденції в регіональній економіці минулого року (для порівняння: у 2009 р. на погіршення ситуації вказали 90,7% опитаних). При цьому приблизно кожен восьмий експерт переконаний у наявності позитивних змін.

Близько 50% опитаних відзначили відчутне обмеження свободи слова (у 2009 р. на наявність негативних тенденцій вказав тільки кожен десятий респондент). Крім того, третина експертів відмітила погіршення ситуації із відкритістю інформації протягом двох останніх років. Як негативну тенденцію названо і відчутне зменшення прозорості прийняття рішень місцевою владою: якщо у 2009 р. цей факт відзначило 23,0% експертів, то минулого року – 33,8%. Водночас, рівень об’єктивності місцевих ЗМІ в питаннях суспільно-політичного інформування респонденти переважно оцінюють як стабільний.

На думку експертів, громадські організації Чернігівщини у 2010 р. найбільш ефективно справлялися із такими завданнями: реалізація соціальних програм (51,9%), захист інтересів окремих груп населення (61,3%) та контроль і моніторинг влади (57,5%). Найменш результативними зусилля громадського сектору були у сфері місцевого економічного розвитку (74,7%). На думку експертів, жодна подія, зініційована громадським сектором минулого року, не мала широкого суспільного резонансу.

Найбільш популярними джерелами інформації залишаються інформаційні видання в мережі Інтернет, місцеві газети, місцеві телеканали та місцеве радіо. Стабільно високим залишається рівень залежності місцевих засобів масової інформації від власників, місцевих органів влади та бізнес-структур. Традиційно найменший вплив на ЗМІ справляли громадські організації.

Минулий рік відзначився суттєвим посиленням позицій місцевих осередків політичних партій. Традиційно найбільший вплив регіональні політичні організації здійснювали на органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади та ЗМІ. Найменш залежними залишаються громадські організації. Щодо рейтингових оцінок за підсумками опитування, які озвучив віце-президент Поліського фонду Юрій Вдовенко, то «пальму першості» щодо ефективності роботи зберегли Чернігівська облдержадміністрація та Чернігівська міська рада.

Другий рік поспіль лідером серед громадських організацій за впливовістю залишається «Громадська думка».

Найбільш авторитетним ЗМІ на Чернігівщині у 2010 році названо видання «Семь дней».

Абсолютним лідером за впливовістю серед політичних партій вперше стала Партія регіонів

Джерело: Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень
http://www.politika.cn.ua/list/ua/news/0/4277.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий