Поиск по этому блогу

пятница, 15 июля 2011 г.

“ЧЕЗАРА” – “ARCA CAPITAL” ПАНА ПАВОЛА КРУПИ – ЦЕ ОДИН ІЗ ПРОВАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

Один з останніх круглих столів в Експертній клубі “Чиста політика” був присвячений темі “Успіхи та провали інвестиційних проектів на Чернігівщині”. Експерти розглянули питання загальної ситуації з інвестиціями в регіоні, які з них можна вважати найбільш вдалими і провальними. Окремо було розглянуто ситуацію, яка створилася після приходу на чернігівський радіозавод словацького інвестора компанії Arca Capital.

Представник Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Євген Романенко, використовуючи дані чернігівської облдержадміністрації, провів презентацію “Чернігівщина – безумовні переваги співпраці”. Він акцентував увагу на тому, що Чернігівщина робить ставку на такі пріоритетні напрями інвестування, як сільське господарство, харчова промисловість, глибока переробка природних ресурсів, енергозберігаючі та екологобезпечні технології, а так само на туризм і туристичну інфраструктуру. Було підкреслено, що Чернігівська область – вдалий вибір інвестора, оскільки це багатий ресурсний потенціал і виробнича база, кваліфікована робоча сила і розгалужена мережа науково-дослідних установ та вищих професійно-технічних навчальних закладів, близькість до столиці України і прикордонне положення, наявність розвиненої виробничої і транспортної інфраструктури.

На вдалих інвестиційних проектах і найбільших провалах в області інвестицій в своєму виступі зупинилася експерт проекту “Чернігівський монітор” Оксана Стельмах. Найбільш вдалими інвестиціями в Чернігівській області були названі ПАТ ТК “В.А.Т. – Прилуки” та спільний проект ЗАТ “Чернігівський автозавод”, яке входить до складу корпорації “Еталон”, і ВАТ “Белкоммунмаш” (Мінськ, Білорусь). Серед найбільш провальних інвестиційних проектів на Чернігівщині, на думку експертів, був відзначений “Чезара” – Arca Capital пана Павола Крупа. Ситуація, яка на сьогодні склалася на підприємстві, підкреслив експерт проекту “Чернігівський монітор”, дуже непроста: по-перше, три роки підприємство чекає інвестицій, по-друге, цього року Фонд держмайна України буде виставляти на продаж свій пакет акцій підприємства, по-третє, незважаючи на те, що ВАТ “ЧеЗаРа” зараз знаходиться у важкому положенні: не виплачуються вчасно зарплати, існує стійка заборгованість виплат до Пенсійного фонду, воно все ж працює.

Представники ЗМІ, бізнесу та влади спробували відповісти на питання, чому не спрацював інвестор, який сучасний стан підприємства і що чекає ВАТ “ЧеЗаРа” та його працівників? Юрій Паперний, постійний експерт клубу “Чиста політика”, нагадав присутнім, що голова ради директорів компанії “Arca Capital” Павола Крупи свого часу багато чого обіцяв і працівникам підприємства, і чернігівській владі. Він вважає, що “Чезара” – Arca Capital пана Павола Крупа – це один з найбільш провальних інвестиційних проектів на Чернігівщині. Ось що писали чернігівські ЗМІ в період активізації боротьби за “Чезара” кілька років тому: “В ході спілкування із заводчанами, і Павол Крупа, і директор ТОВ “Arca Realty” Мирослав Клука відзначали бажанні розвивати підприємство шляхом залучення європейських інвесторів, які створять на його базі нові, рентабельні виробництва і нададуть роботу всьому колективу. “Ми виступаємо категорично проти банкрутства підприємства. Ми прийшли, як інвестори і не зацікавлені у санації підприємства” – заявив тоді на прес-конференції Павол Крупа, президент групи кампаній “Arca Capital”. Проте саме цей інвестор і є зараз одним з ініціаторів банкрутства колишнього радіозаводу. Голова Правління ВАТ “ЧеЗаРа” Костянтин Колесник, у відповідь на заяви представників “Arca Capital” відмітив наступне “Крім декларацій про мільйонні інвестиції, про які вони заявляють, реальної допомоги від іноземних власників більшості акцій завод не отримав”.

Журналісти Сергій Соломаха та Ігор Грищенно не з чуток знають про проблеми заводу. Вони обидва свого часу працювали на цьому, одному з найбільших чернігівських підприємств. Ігор Грищенко впевнений, що ВАТ “ЧеЗаРа” однозначно були потрібні інвестиції. Він вважає, що, коли конфлікт розгорівся, чернігівська влада повинна була діяти більш рішуче. Сергій Соломаха, опонуючи представнику Поліського фонду, вважає, що Чернігівщина “не має преференцій, щоб в область прийшов інвестор”. А проблема ВАТ “ЧеЗаРа” стала такою ж “вічною” чернігівською проблемою, як і проблема річки Стрижень. Найбільш різко з питання роботи інвестора “Arca Capital” у Чернігові висловився журналіст Олександр Шило: “Багато обіцянок, а тема досі з місця не зрушила”. Він так само впевнений, що якщо Павол Крупа мільярдер, і досить активно здійснює свою діяльність в Україні, то саме на реанімацію цього свого “старого” проекту цей інвестор повинен в першу чергу звернути увагу і вкласти обіцяні кошти. Єдині, хто проігнорував захід, щоб висловити свою точку зору в ситуації “Чезара” – “Arca Capital” були представники заводу та інвестиційної кампанії.

Хоча захід було анонсовано заздалегідь. Мабуть поки що сказати у прямій дискусії один одному їм нічого.
Джерело: Свєтікова Марічка

Комментариев нет:

Отправить комментарий