Поиск по этому блогу

среда, 17 августа 2011 г.

Підсумки проведення ГМ ОПОРА спостереження за вступною кампанією 2011 року в Чернігівській області


17 серпня в експертному клубу "Чиста політика" представники Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень провели прес-конференцію в рамках реалізації в Чернігівській області проекту «Громадське спостереження за вступною кампанією 2011 року», що здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Освітньої Програми Міжнародного Фонду «Відродження» та Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (Альянс USETI). Поліський фонд виступає партнером кампанії спостереження в Чернігівській області.

За словами віце-президента Поліського фонду Юрія Вдовенка, метою проекту є об’єктивна оцінка проведення вступної кампанії 2011 року та сприяння захисту прав абітурієнтів. Цього року моніторинг вступних процедур проводився у двох ВНЗ області - Чернігівському національному педагогічному університеті ім. Т.Г. Шевченка (ЧНПУ) та Чернігівському державному інституті економіки та управління (ЧДІЕУ). В цілому по Україні спостерігачі ГМ ОПОРА працювали у 38 ВНЗ в 16 регіонах. В рамках проекту аналізувалися правила прийому до вишів, проводився моніторинг процедур подання заяв та оприлюднення рейтингових списків, відображення інформації в ІС „Конкурс”, дій членів приймальної комісії щодо дотримання прав абітурієнтів. Значна увага приділялася безпосередньому спілкуванню з вступниками та їх батьками з метою виявлення проблем вступної кампанії та фактів порушення прав абітурієнтів.

Як відзначив координатор проекту в Чернігівській області Євгеній Романенко, особливістю цьогорічної вступної кампанії стала критично низька кількість абітурієнтів. Кількість випускників шкіл в Україні у 2011 році скоротилася на 42,1%, а на Чернігівщині – на 42%. Частка випускників минулих років, що виявили цьогоріч бажання стати студентами, становила в середньому 16%. У 2011 р. Чернігівський педуніверситет отримав на денну форму навчання на 30% менше заяв, ніж у 2010 році, а Інститут економіки та управління – на 45%. Отже, абітурієнт-2011 опинився у більш виграшній конкурсній ситуації порівняно із вступниками минулих років навіть з урахуванням скорочення обсягу держзамовлення.

В цілому цьогорічну вступну кампанію в Чернігівській області спостерігачі ГМ ОПОРА оцінюють переважно як прозору, відкриту та як таку, що відбулась без системних порушень. На відміну від попередніх років рівень напруження був значно нижчим, що можна пояснити не тільки зменшенням кількості абітурієнтів, але й напрацюванням досвіду членами приймальних комісій та відсутністю змін у нормативно-правовій базі на етапі підготовки та проведення вступної кампанії.

Процедури подання заяв, оприлюднення рейтингових списків пройшли вчасно, організовано та відповідно до вимог чинного законодавства. В Чернігівському державному інституті економіки та управління жоден абітурієнт не здавав вступні іспити. В Чернігівському національному педагогічному університеті ім. Т.Г. Шевченка до творчих випробувань допущено близько 200 вступників, а до вступних екзаменів – 14 чоловік. За словами членів приймальної комісії, не всі абітурієнти, яким було надано можливість здавати внутрішні іспити, з’явилися на них.

«Під час вступної кампанії ми розміщували на стендах приймальних комісій оголошення, де пропонували абітурієнтам звертатись до спостерігачів ГМ ОПОРА в разі порушення їх прав, постійно спілкувалися з вступниками і їх батьками щодо проблемних моментів вступних процедур. Проте, жоден абітурієнт не звернувся до нас зі скаргами про порушення його прав або наріканнями на організацію роботи приймальних комісій», - повідомив спостерігач ГМ ОПОРА Максим Корявець.

Найбільш проблемним нововведенням цього року стало запровадження електронного вступу. Основний недолік полягав у недостатній протестованості системи, що призводило до технічних помилок. За словами Євгенія Романенка, в перші дні прийому документів спостерігачі фіксували випадки, коли вступники, що подавали заяви через Інтернет, не отримували підтвердження про реєстрацію та змушені були особисто відвідувати приймальні комісії. Крім того, в наказі МОН №961 від 19.10.2010 р. „Про затвердження Умов прийому до вищих навчальних закладів України” зазначено, що правила прийому повинні містити порядок попередньої електронної реєстрації заяв вступників, проте сам порядок не визначено. Відповідно, ВНЗ також не відображали у свої правилах прийому процедуру електронного вступу. Цікавим є факт, що і в ЧНПУ, і в ЧДІЕУ через систему електронного вступу надійшло лише 5% заяв. Спілкування спостерігачів з абітурієнтами показало, що вступники переважно не довіряють цій новації. Отже, є потреба у популяризації електронного вступу серед абітурієнтів, збільшення рівня довіри до нього. І робити це треба системно і до початку вступної кампанії.

Також, на думку спостерігачів, доцільним є подовження терміну подачі документів абітурієнтами після оголошення другого та третього списків рекомендованих до зарахування. Наприклад, цього року „друга хвиля” оприлюднення рейтингів припала на вихідні дні, що певним чином обмежило можливість абітурієнтів вчасно подати оригінали документів.

Джерело: Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень

Комментариев нет:

Отправить комментарий