Поиск по этому блогу

среда, 17 марта 2010 г.

Дотримання прав мігрантів – іспит для України


25 лютого 2010 року Чернігівський Центр Прав Людини представив головні висновки щодо ситуації з дотриманням прав нелегальних мігрантів в ПТП "Розсудів".

На прес-конференції, що пройшла в прес-центрі "Чиста Політика", також було презентовано Аналітичний звіт, виданий за результатами дослідження. Як зазначив О. Підгорний, голова Правління Чернігівського Центру Прав Людини, однією із цілей моніторингу було з перших років існування ПТП поставити акцент на важливості дотримання прав людини. Питання нелегальної міграції необхідно досліджувати у контексті прав людини, оскільки проблеми цього явища можуть ускладнюватися як порушеннями прав окремого мігранта, так і порушеннями інтересів держави, в якій він нелегально перебуває та її громадян.

Численні запитання журналістів викликали умови утримання іноземців в ПТП. За словами експертів, в ПТП забезпечено всі умови для проживання мігрантів. На належному рівні оснащення ПТП, санітарно-гігієнічні умови, умови утримання та умови для проведення досугу іноземців, що підтверджується позитивними відгуками мігрантів при їх опитуванні. Деякі нарікання іноземців викликали лише незвичне для них харчування, а також не завжди вчасне забезпечення засобами гігієни. Про порушення особистих прав під час перебування в ПТП іноземцями заявлено не було. Проте майже тридцять відсотків опитаних мігрантів зазначили, що їм не повідомлялося про термін тримання в ПТП.

Одним із складних питань, що стосується мігрантів, залишається складність їх ідентифікування для оформлення документів, оскільки майже 99% іноземців, що поміщуються до ПТП, ніяких паспортних документі при собі не мають.

Загалом міграційна політика не може зводитися лише до заборон, заходів контролю чи закриття можливо кордонів, вона потребує значної роботи в напрямку розробки та втілення економічних і соціальних програм. І тому політику стосовно мігрантів має бути збалансованою між підтриманням контролю за процесами міграції та обов’язками захищати у межах своєї території права мігрантів і людей, які шукають притулку.

Довідка. В ПТП "Розсудів" тримаються іноземці та особи без громадянства, які незаконно перебувають в Україні та за рішенням суду підлягають видворенню. Максимальний термін тримання складає 6 місяців.

Джерело: Чернігівський Центр Прав Людини

Комментариев нет:

Отправить комментарий