Поиск по этому блогу

среда, 17 марта 2010 г.

"ЕКСПЕРТНА ДУМКА" про місцеві вибори


4 березня 2010 року у конференц-залі УНІАН (Київ, Хрещатик, 4) відбулося перше (пілотне) засідання дискусійного клубу "ЕКСПЕРТНА ДУМКА" на тему: "Наслідки переносу місцевих виборів, прогнози щодо майбутнього місцевих рад".

Дискусійний клуб "ЕКСПЕРТНА ДУМКА" - спільний проект інформаційної агенції УНІАН та Міжнародної гуманітарної академії. Нова дискусійна програма створена з метою показати представникам засобів масової інформації нові обличчя експертного середовища України та почути обґрунтовану думку найкращих теоретиків і практиків у різних галузях, а не обмежуватися оцінками і прогнозами декількох загальновідомих публічних експертів-коментаторів і політиків.

Щотижневі засідання дискусійного клубу "Експертна думка" з приводу найважливіших подій суспільно-політичного та економічного характеру відбуватимуться за участю регіональних та галузевих експертів-професіоналів.

Особливість зазначеного обговорення полягала в тому, що в обговоренні взяли участь виключно регіональні експерти: лідер Громадського форуму Івано-Франківська Юрій СОЛОВЕЙ, директор сумського аналітичного Центру досліджень регіональної політики Олександр ХОРУЖЕНКО, керівник департаменту інформаційної політики Черкаської міської ради Марина ВОЛОШЕНКО, координатор чернігівського експертного клубу «Чиста політика» Тетяна БОЙКО, директор Київського інституту стратегічного розвитку Ярослав ПОГАРСЬКИЙ, президент Міжнародної гуманітарної академії Михайло ГАЗІЗОВ. Журналісти мали змогу взяти участь в обговоренні у якості медіа-експертів.

За думку політолога Михайла Газізова, переважна більшість експертних оцінок в ЗМІ щодо переносу дати місцевих виборів стосується антиконституційності та незаконності цього рішення, а також прогнозів щодо можливої дати їх проведення. Проте, майже відсутня експертна оцінка стосовно впливу перенесення виборів на реальне щоденне життя звичайних представників місцевих громад. Мало хто розглядає можливі наслідки переносу дати виборів на політичну долю представників регіональної політичної еліти, а формат майбутніх місцевих рад розглядається переважно з точки зору майбутнього перерозподілу депутатських мандатів між всеукраїнськими політичними брендами ПР, БЮТ, Тігіпко і Яценюка.

"Тема перенесення місцевих виборів досить активно обговорюється у експертному середовищі та у всіх засобах масової інформації. І так склалося, що експертні меседжі з великої політики, які ми постійно чуємо, мають вже досить заангажований характер. Але у регіонах багато розумних людей, думки яких просто не почуті на всеукраїнському рівні. У рамках цього проекту ми виступаємо саме як експерти і даємо змогу висловити свою точку зору новим людям в українському політикумі", - зазначив М.Газізов.

Найімовірнішою причиною перенесення виборів, на думку Юрія Солов`я, як у ПР так і у БЮТ був принцип самозбереження. "Ставки дуже високі. Зараз політична активність має тенденцію по зміщенню з Києва до регіонів. Всі політичні сили, діючі сьогодні у Парламенті, пропорційно представлені у регіональних міських радах. І саме процес місцевих виборів для них несе небезпеку втрати влади на місцях. Посилаючись на європейську практику - програючи місцеві вибори, політична сила у подальшому програє і парламентські вибори", – зазначив Ю.Соловей.

Про політичну ситуацію, що склалася у Чернігівській області повідомила Тетяна Бойко: "Стосовно чернігівських регіональних еліт – представники Партії регіонів на даний момент зайняті обговоренням розподілу керуючих посад. БЮТівці ж зараз лише спостерігають за розвитком подій, не розпочинаючи активних дій".

Також Т.Бойко акцентувала увагу на особливостях поведінки деяких місцевих політичних блоків: "Основні блоки, які йтимуть на вибори, після оголошення про перенесення дати дещо припинили свою інформаційну активність. Натомість у діях цих блоків з’явилась несподівана тенденція – негативна оцінка дій своїх опонентів".

Експерт з Черкас Марина Волошенко у перенесенні місцевих виборів не вбачає негативних змін для міста. Та вважає обов’язковою появу нових трендів у процесі переформатування міської ради. "Якщо ж вибори відбудуться за мажоритарною системою, можлива поява вже дещо забутих у місцевому політикумі імен", – вважає експерт.

Олександр Хоруженко висловив думку, що бізнесова та політична доцільність перенесення виборів бере верх над правовою доцільністю. "Міські ради майбутнього скликання будуть останніми, що виконуватимуть функції так званих "ліквідаційних комісій". Вони будуть розпродувати залишки майна, прибуткові підприємства житлово-комунального господарства, роздавати залишки землі. А міські ради вже наступного скликання будуть займатися саме політикою. Тому ставки дійсно дуже високі", – упевнений експерт.

На думку експерта Ярослава Погарського, з ідеологічної та політичної точки зору, всі парламентські сили продемонстрували абсолютну неповагу до проблем місцевого самоврядування. "Від гравців великої політики був запропонований такий алгоритм розвитку подій: спочатку наші проблеми - "розборки" у ВР, коаліція, а вже потім проблеми людей у регіонах. Від цього найбільше виграла ПР, подавши сигнал місцевим елітам: домовляйтеся з нами і не матимете проблем", - прокоментував рішення про зміну дати виборів Я.Погарський.

Дискусійний клуб "Експертна думка"

Комментариев нет:

Отправить комментарий