Поиск по этому блогу

среда, 30 июня 2010 г.

Суспільство та заклади культури: шляхи та методи ефективної взаємодії


У Чернігівському експертному клубі "Чиста політика" відбувся круглий стіл на тему "Суспільство та заклади культури: шляхи та методи ефективної взаємодії". Захід проводився в рамках національного проекту Інституту соціокультурного менеджменту "Спільний шлях в майбутнє".

Участь у обговоренні взяли представники Інституту соціокультурного менеджменту (Кіровоград), Центру гуманістичних технологій "Ахалар" (Чернігів), Міністерства культури та туризму України (Київ), Спілки жінок України, закладів культури, чернігівського управління культури, органів виконавчої влади, закладів культури, громадських організацій та засобів масової інформації. Учасникам обговорення було презентовано результати проведенного дослідження "Діяльність будинків культури по задоволенню потреб територіальних громад". Всі учасники заходу висловили своє ставлення до даної проблеми, поділилися особистим досвідом щодо методів взаємодії суспільства та закладів культури, а також обговорили можливі шляхи оптимізації процесу співпраці місцевих закладів культури і громадських організацій у напрямку соціального розвитку громад.

В умовах трансформації українського суспільства актуальною проблемою є ефективне використання наявних ресурсів. Це стосується не лише прибуткової сфери, а й неприбуткової, особливо бюджетної. Саме там є значний потенціал для підвищення рівня конкурентоздатності держави та суспільства в цілому. Оскільки зараз саме місцеві громади утримують більшість будинків культури, то логічно постає питання, наскільки вони спроможні вирішувати соціальні проблеми на локальному рівні, що в них є для цього, а що потрібно, з ким та в яких формах потрібно взаємодіяти, а від чого відмовитись. Інформація, отримана під час дослідження дозволяє стверджувати, що територіальні громади стикаються зі значною кількістю соціальних проблем. Про них розповів директор Інституту соціокультурного менеджменту Лев Абрамов:

"Наша організація має великий досвід співпраці з закладами культури у напрямку їх трансформації до потреб суспільства. Свою діяльність у цьому проекті ми розпочали з проведення консультацій та досліджень. У результаті цих дослідженнь виявилося, що територіальні громади мають величезні проблеми, але вирішуються вони неоптимальним шляхом. Чому? Тому, що ми не використовуємо наявну інфраструктуру. Один зі шляхів вирішення цієї проблеми – це співпраця закладів культури та активних громадян. Наш проект спрямований на те, щоб вивчити позитивний досвід, залучити широке коло експертів, громадських діячів, науковців для того, щоб виробити нормативи, які б дозволяли реалізовувати ініціативи".

На локальному рівні часто спостерігається наступна ситуація: на вирішення соціальних проблем у влади не вистачає ресурсів, а наявний потенціал у вигляді будинків культури та активних громадян не використовується. У працівників сфери культури не вистачає для цього ініціативності, знань новітніх соціальних технологій, мотивації. Координатор проекту "Спільний шлях у майбутнє" Людмила Станкевич упевнена, що ініціативність громади зможуть підвищити нововведення у законодавстві:

"Проаналізувавши позитивний досвід Польщі, ми дійшли висновку, що проблема - у законодавстві. На Україні законодавчо будинки культури являються комунальною власністю, тобто належать громаді. Але вертикаль нашого суспільства вибудована так, що громада не має впливу на рішення влади. Щоб змінити цю ситуацію, необхідно, перш за все, змінити стереотипи, що склалися ще за радянських часів".

Цю думку підтримала й представник Міністерства культури та туризму України Світлана Пахлова. Пані Світлана розповіла про роботу Міністерства у напрямку поліпшення стану закладів культури та співпраці влади й громади.

Незважаючи на фінансування діяльності БК з місцевих бюджетів, не завжди спостерігається орієнтація в діяльності на реальні потреби громад і як наслідок - відсутність стійкого зв’язку між громадянами та будинком культури. На думку заступника директора програми UNITER Ірини Білоус, підвищити ефективність функціонування БК можуть громадські організації:

"Своєрідними агентами змін на краще мають стати громадські організації. Саме вони зможуть активізувати громаду і показати, що від активності людей залежить майбутнє культурних центрів. Міжнародні донори подібних проектів колись підуть з України, тому ініціативу потрібно підтримувати на місцях".

На локальному рівні накопичено позитивний досвід співпраці БК та активних громадян по вирішенню соціальних проблем, у тому числі зі застосуванням новітніх соціальних технологій, однією з яких є аніматорство. Але на національному рівні ця технологія ще не отримала застосування. Про розвиток цього напрямку соціальної співпраці розповіла заступник директора Центру «Ахалар» Вікторія Солоніцина:

"На відміну від аніматорів, громадські організації не можуть надати достатньо ефективну допомогу у вирішенні проблем. Аніматор – це та людина, яка більше наближена до громади і завдяки своїй професійній підготовці та обізнаності має можливість ініціювати людей, а також донести їх проблеми до влади. Тому ми вирішили розпочати роботу по організації школи для аніматорів. Працювати вона почне вже восени".

Джерело: "Чиста політика"

Комментариев нет:

Отправить комментарий