Поиск по этому блогу

четверг, 17 июня 2010 г.

Батьки випускників виступають за підвищення об’єктивності зовнішнього тестування


27 травня 2010 року в експертному клубі «Чиста політика» відбулася прес-конференція за підсумками реалізації на Чернігівщині проекту «Інформаційна кампанія «Прозорий вступ до ВНЗ-2010».

У квітні-травні 2010 року Громадянська мережа ОПОРА разом з Комітетом Виборців України за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» проводила інформаційну кампанію «Прозорий вступ до ВНЗ 2010» у всіх областях України. Метою кампанії була просвітницька робота довкола особливостей вступної кампанії цього року, процедур зовнішнього оцінювання та механізму захисту прав абітурієнтів. Мотивом проведення кампанії стали дії чинного уряду, котрий змінив умови прийому до ВНЗ за декілька місяців до початку вступної кампанії - відтак, виникла необхідність надати розголосу впроваджуваним змінам і, заразом, нагадати вступникам та їх батьками про те, яким чином захистити свої права при вступі.

Першим кроком в реалізації проекту у Чернігівській області стало проведення 30 квітня 2010 року круглого столу на тему «Особливості вступної кампанії 2010: переваги і недоліки» за участі відповідального за проведення ЗНО в Чернігівській області, представників управління освіти Чернігівської міської ради, викладачів вищих навчальних закладів та шкіл, представників батьківських комітетів, роботодавців, журналістів.
Протягом дискусії обговорювали нещодавні зміни до процедури незалежного оцінювання, перспективні плани Міносвіти щодо розвитку системи ЗНО; дійшли до того, що не всі впроваджувані зміни до умов прийому є однозначно прийнятними. Зокрема, учасники круглого столу в цілому погодилися, що існуюча система ЗНО недостатню мотивує учнів до навчання в школі, проте, введення середнього балу порушує базовий принцип незалежного тестування – об’єктивність. Негативної оцінки дістали і плани запровадження з наступного року додаткових іспитів у ВНЗ, як таких що можуть повністю зруйнувати діючу систему неупередженої оцінки знань учнів.

Важливою складовою кампанії була робота з батьківськими комітетами загальноосвітніх шкіл. За сприяння обласного та міських управлінь освіти проведено низку зустрічей з батьками учнів 10-11 класів, під час яких, активісти розповідали про модель вступу цьогоріч, про можливість долучитися до громадського спостереження за процедурами зовнішнього оцінювання, про функціонування гарячої лінії Громадянської мережі ОПОРА, зателефонувавши на яку можна отримати безкоштовну юридичну консультацію, а також зафіксувати порушення процедури вступу.

В результаті цієї роботи, окрім досягнення інформаційної мети, було зібрано листи від активно налаштованих батьків абітурієнтів на адресу Міністерства освіти та науки. В них батьки висловлюють всебічну підтримку незалежного оцінювання та занепокоєння несвоєчасними змінами до умов прийому, відмічають тенденції до зниження об’єктивності ЗНО і, в цілому, закликають міністерство до більш послідовних та прозорих дій, спрямованих на закріплення незалежного тестування як безальтернативного інструменту рівного доступу до вищої освіти. Такі листи в області підписали понад 120 батьків.

Джерело: Євген Романенко

Комментариев нет:

Отправить комментарий