Поиск по этому блогу

понедельник, 28 июня 2010 г.

ЗНО-2010: результати громадського спостереження у Чернігівській області


Сьогодні в експертному клубі “Чиста політика” відбулась прес-конференція за підсумками спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням в Чернігівській області.
Спостереження відбувалося в рамках національної кампанії моніторингу зовнішнього незалежного оцінювання (далі ЗНО-2010), учасниками якої є Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України. Громадянська мережа ОПОРА реалізовувала кампанію спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням у 17 регіонах України. На Чернігівщині працювало 30 громадських спостерігачів на 43 пунктах тестування (покриття – 40%).
Громадські спостерігачі відслідковували: повний цикл процедури підготовки до тестування; організацію роботи пунктів в день оцінювання; підготовку та написання апеляційних заяв на порушення процедури ЗНО; представники ОПОРИ беруть участь у засідання Апеляційної комісії, що розглядатиме заяви абітурієнтів, які не згодні з результатами оцінювання.
В цілому процедура ЗНО в Чернігівській області та Україні в цілому пройшла злагоджено та спокійно. Організація та проведення ЗНО-2010 були забезпечені на якісно вищому рівні порівняно з минулорічними кампаніями. Відповідальні особи за роботу пункту тестування, інструктори, обслуговуючий персонал використав цінний досвід отриманий під час аналогічних заходів у 2008 та 2009 рр.
На Чернігівщині громадські спостерігачі не зафіксували жодного випадку ігнорування порушень відповідальними за ПТ та інструкторами. Деякі дрібні недоліки, виявлені представниками ОПОРИ, оперативно усувалися. Жодної апеляційної заяви про порушення процедури тестування в Чернігівській області не складено, хоча загалом по Україні їх налічується 19.
Основними проблемами тестування є:
ріст неявки абітурієнтів порівняно з минулими роками (подекуди вдвічі);
запізнення учасників ЗНО, що позбавило їх права претендувати на студентський квиток в цьому році;
спроби використання мобільних телефонів, шпаргалок, посібників учасниками, що стало причиною анулювання робіт.
Явка учасників тестування
Зменшення явки абітурієнтів, порівняно з минулим роком, було виявлено на всіх тестуваннях, крім ЗНО з іноземних мов та географії, де зафіксовано ріст відповідно на +1,6% і +2,7%.
За даними Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти по Чернігівській області найвищий показник неявки абітурієнтів зафіксовано під час тестування з хімії (23,1%) та фізики (17,7%).
В розрізі округів найбільшу активність показали прилуцькі абітурієнти – лише кожен десятий відмовився від проходження тестування. Рекордсменом за неявкою став Ніжин, де на ПТ не з’явилися 13,3% абітурієнтів.
В цілому по області проігнорували тестування 12,5% від зареєстрованих на ЗНО.
Причиною неявки, на думку Громадянської мережі ОПОРА, є зміни Умов прийому, які отримали юридичну силу вже після закінчення терміну реєстрації учасників ЗНО. До минулорічних пільгових категорій абітурієнтів, які користувалися правом позаконкурсного вступу до вищих навчальних закладів України та могли не складати тестування, додалося дві. Абітурієнти, які закінчили школу до 2007 року включно та планують навчатися без відриву від виробництва (заочно) та особи, які складали ЗНО у 2008 та 2009 роках, отримали право вступу поза цьогорічним тестуванням. Якщо заочників чекають внутрішні іспити, то власникам минулорічних сертифікатів буде достатньо подати їх до приймальних комісій.
Дотримання процедур ЗНО з боку організаторів та учасників тестування
Найбільшими порушниками процедур цьогорічного тестування виявилися самі ж абітурієнти, які запізнювалися на початок ЗНО, намагалися скористатися допоміжними засобами чи отримати допомогу під час тестування від третіх осіб тощо.
Спостерігачами в Чернігівській області зафіксовано три випадки, коли абітурієнти намагалися скористатися допоміжними матеріалами, тобто просто списати. Один стався у чернігівській школі №19, а два інших в одній і тій самі аудиторії Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, проте в різні дні. В усіх випадках роботи абітурієнтів анульовані та складено акти про порушення процедури ЗНО.
Загалом за організацію та проведення ЗНО адміністрація на 86% пунктах тестування отримали – добре.

Джерело: Романенко Євгеній, Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень

Комментариев нет:

Отправить комментарий