Поиск по этому блогу

среда, 30 июня 2010 г.

Чернігів працює над поліпшенням екологічного стану


У експертному клубі «Чиста політика» відбулося експертне обговорення стосовно виконання Стратегії розвитку міста. Це вже четверта зустріч експертів по цій тематиці і стосувалася вона екологічного пункту Стратегії. Він вміщує чотири основні питання: оздоровлення поверхневих водойм, оздоровлення повітряного басейну міста, зменшення негативного впливу відходів виробництва та розширення технологій використання золи Чернігівської ТЕЦ. Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень з цієї тематики було проведено кілька досліджень. Чернігівцям пропонувалося оцінити стан екологічної сфери міста та виконання четвертого пункту Стратегії розвитку міста.

У обговоренні взяли участь: президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак, віце-президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Юрій Вдовенко, голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко, заступник голови Чернігівської міської ради Олександр Сердюк, генеральний директор ТОВ фірми «ТехНова» Сергій Кравченко, начальник ЖКГ Чернігова Вадим Антошин, депутати міської ради Віталій Голець та Олександр Мельник, керівник проекту «Чернігівський монітор» Юрій Паперний та інші.

Юрій Вдовенко: «Я вважаю, що до виконання даної програми потрібно підійти, навіть, більш відповідально, ніж до інших розділів Стратегії. Необхідно виокремити ті цілі, які найбільш впливають на покращення навколишнього середовища. Також доповнити програму новими завданнями, які потребують вирішення, адже екологічна ситуація з кожним роком погіршується. Ще вкрай необхідно розробляти заходи щодо інформування громадськості по цій програмі».

Геннадій Максак презентував дослідження, що проводилося методом звітних карток. Тобто, чернігівці мали змогу оцінити роботу міської влади по покращенню екологічного стану міста за п’ятибальною шкалою: «Нажаль, оцінка «незадовільно» превалює у всіх пунктах дослідження. Це свідчить про те, що громада незадоволена роботою міської влади у цій сфері, та загалом екологічним станом у нашому місті».

Олександр Сердюк торкнувся питання відновлення річки Стрижень: «Регуляційну споруду почали робити – це вже добре, початок покладено. Насправді ж, щоб відновити річку потрібно зробити дуже велику роботу. Ми цю проблему вивчаємо вже давно, і розуміємо, що вона не вирішується лише у мажах Чернігова».

Сергій Кравченко розповів, яка робота ведеться по зменшенню шкоди для навколишнього середовища на Чернігівській ТЕЦ: «Котли на ТЕЦ орієнтовані для роботи з трьома видами палива: газ, мазут та вугілля. Найменш екологічно шкідливий - газ. Раніше ми його й використовували. Але після минулорічних подій, коли з газом у країні склалася напружена ситуація, були вимушені частково перейти на альтернативні види палива. Звичайно, при згорянні вугілля, залишається зола. Ми наразі вивчаємо багато проектів по її подальшому використанні. Зараз вже існують домовленості по частковій реалізації її запасів. Друга складова відходів виробництва – викиди у повітря. У даний час використовуються золоутримувачі (своєрідні фільтри викидів у повітря. - Авт.) з ККД у 94 %. Зараз ми працюємо над проектом заміни системи фільтрів з ККД у 99%. Це дуже дорогий проект, але завдяки ньому шкоду для навколишнього середовища ми зможемо знизити до мінімуму».

На думку Віталія Гольця, оцінка чернігівців екології міста «незадовільно» повністю відповідає дійсності. Основну причину депутат вбачає у браку коштів та недостатній відповідальності обласного керівництва. Також Віталій Віталійович переймався питанням побудови сміттєпереробного заводу. Він упевнений, що за ті роки, впродовж яких обговорювалося це питання, кошти на його побудову вже можна було знайти.

Джерело: Експертний клуб «Чиста політика»

Комментариев нет:

Отправить комментарий